Saker att bocka av innan köksrenoveringen

Om du står inför en köksrenovering finns det mycket att gå ta hänsyn till innan börjar det omfattande projektet. Allra bäst är att göra de praktiska förberedelserna innan renoveringen börjar. Det klokaste är att lista allting innan arbetet börjar, allt för att undvika att onödig tid förspills.

Har du idén klar?

Vet du redan hur ditt drömkök skall se ut? Om inte, se till att du har idébilden färdig och börja sedan skissa upp en planritning. Ta gärna inspiration från nätet till hjälp bland den uppsjö av sidor som finns om kök och badrumstrender.

Gör en mer detaljerad ritning

När du eller din familj tillsammans bestämt sig för en idé, gå då till verket och skissa upp planen mer i detalj. Det går alltid att verifiera att allt är rimligt genom att besöka en kökstillverkare och dess arkitekter. Detta är i normalfallet i princip gratis och du är absolut inte bunden att utföra ditt köksbygge hos tillverkaren i fråga.

Behövs bygglov?

Om köksrenoveringen avser att husets bjälkar och bärande konstruktioner påverkas (e.g. fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem) måste man fråga kommunen om bygglov. Ta reda på om detta är fallet för dig och beställ eventuellt sedan blanketter från kommunen.

Riv ut allt gammalt

När du börjar närmar dig start för bygget måste du riva ut allt gammalt för att kunna inleda el-, ventilations- och rörinstallationer. Ta hjälp av pålitlig flyttstädning i Hässleholm, Malmö, Göteborg eller Stockholm för att röja och forsla bort allt bråte om det gäller stora ytor. Tjänsterna du anlitar är givetvis föremål för skattereducering av hushållsnära tjänster (RUT/ROT).

Rita upp allt – och ta hjälp av yrkeskunniga

När allt är undanröjt och borttaget kan du skissa upp det nya köket för att underlätta för allt installationsarbete. Självfallet måste du anlita yrkeskunniga inom el och VVS som kan sin sak. Gå igenom alternativen på nätet och tveka inte att jämföra priser mellan olika offerter. Rimligen bör du också anlita proffs för monteringsarbetet inför inredningen.