Linoljesåpa

Kallpressad linolja har en ljus färg vilket innebär att det blir mindre skadepåverkan på oljat material. Linoljesåpa är trögflytande och framställs med mänsklig kraft av kallpressad linolja. Såpan är fet och har därför en återfuktande effekt på huden. Ottossons färgmakeri gör sin egen linoljesåpa och har blivit marknadsledande och säljer sin såpa över hela Sverige och Nordeuropa. Linoljan har ett högt pH-värde på runt 9-10  så den är len och skonsam för både hud och händer, funkar alltså jätte bra som handtvål.

Städ och rengöring

Linoljesåpa är en produkt som kan användas flitigt vid städning och rengöring. Såpan funkar riktigt bra för göra rent penslar och händer när du målat med linoljefärg. Hälsovården använder linoljesåpa till fotvård. Såpan går att använda som vanlig grön såpa, här kommer lite exempel på hur du kan använda linoljesåpa. I köket kan du blanda ut såpan med vatten så sedan igång ugnen på ungefär 100 grader och spraya på såpblandningen, låt ugnen svalna sen torkar du enkelt ur med vanligt vatten. Har du råkat bränt fast något i en kastrull så häller du bara i en matsked såpa och lite vatten, ungefär en deciliter och kokar upp de. Låt sen kastrullen stå så medlet verkar, gärna hela natten. Du kommer bli förvånad hur ren och fin kastrullen blev!

Du vet hur svårt det kan vara att få bort kaffe eller te som missfärgat kopparna. Blanda ut såpa hälften vatten, hälften såpa i en balja eller diskho. Låt sedan kopparna ligga och gosa till sig i såpa, diska sen ur kopparna så kommer fläckarna vara ett minne blott. De går även att använda linoljesåpan i tvättstugan, alla ylle plagg går alldeles utmärkt att tvätta med linoljesåpa. Plaggen kommer bli mjuka och återfuktade. Trasmattor och arbetskläder funkar också kanon att blötlägga i såpvatten. Fläckarna som fanns på mattan och kläderna försvinner enkelt om du bara gnuggar lite. Sen in tvättmaskinen som vanligt.